Nejsem pěstitel, jsem zpracovatel

image

Všechno, co mi roste v domácnosti, spolehlivě zahubím. Ale když jde o to, zpracovat nějaké cizí výpěstky, případně to, co roste v přírodě samo od sebe… to už je lepší.

Letos už jsem se patlala s pampeliškovým medem, na chlebu je vynikající a mám už několik let fungující osvědčený recept. Bezinkovou šťávu jsem naproti tomu zkoušela poprvé – a nevím tedy, jak dlouho vydrží, ale chutná výborně.

Nemáme aktuálně v rodině žádnou vlastní ovocnou zahrádku a mně trochu chyběla výroba domácích džemů – pyšná jsem byla hlavně na višňový, ale nepohrdla bych ani meruňkovým. (Eventuelně, ale to už je asi trochu moc smělé přání, marmeládou ze žlutých blum…) Z ovoce ze supermarketu to ale nějak není ono, tak jsem si předsevzala připravit se letos na zimu s ovocem z farmářských trhů. Tak snad to vyjde…

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak všelijak a jeho autorem je quanti. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

6 komentářů u “Nejsem pěstitel, jsem zpracovatel

    • Udělej, je výborná a je to triviální, potřebuješ jen převařenou vodu, čistej hrnec, něco kam to pak sleješ, kyselinu citrónovou, citrón, cukr a natrhanej bez 🙂 Přidám do postu link na recept…

  1. Doporučuju trhy na Hůrce (každé pondělí), sezonní ovoce se tam vyskytuje v hojném počtu (ale jen v konkrétní sezoně) a maj ho tam krásně zralý. Akutálně jahody, časem tam budou určitě ty blumy, meruňky a na podzim švestky (z těch dělá tchýně marmeládu a ta je teda taky luxus).

    Kdyby tchýně nedělala nejlepší džemy pod sluncem, tak taky něco vyrábím, takhle nemusím, zásobuje nás dostatečně (i těma sirupama:o))

      • Když to mám pod čumákem, tak o tom vím:o) Oni nemaj moc velkou propagaci, tak o tom nikdo moc neví. Ale i tak je u stánku s ovocem a zeleninou vždy fronta jak blázen:o)

        Já ráda předám další a další tipy, když je zájem:o)

  2. Bezinková je skvělá, musím ji letos udělat co nejdřív, dokud kvete. Jen vydrží celkem krátce, po pár dnech v lednici začne kvasit…ale možná je dobrý i bezinkový kvašený víno;)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.