Digitální dieta

Tohle ještě není slíbený příspěvek o hubnutí, i když tuším, že na něj brzy dojde – jestli se mi podaří splnit své předsevzetí, bude blogování jedna z mála činností, ke kterým se budu moct ve volných chvilkách uchýlit 🙂

Štve mě totiž, jak v poslední době pořád visím na mobilu – každou chvíli něco vygooglit, přihodit položku do nákupního košíku rozvážkové služby, odepsat na zprávu nebo prostě jen „kontrolovat“ sociální sítě, přestože mám pocit, že kontrolují spíš ony mě, jako na tomhle obrázku.

Že nějakou vůli přece jenom mám, to jsem si nedávno dokázala, ale neméně důležitá je vhodná strategie, a tady mám nevýhodu, že (ještě?) neexistují digitální dietologové. Aby mi řekli, co vynechat, co můžu v omezené míře a bez čeho se neobejdu 🙂 takže si to budu muset zkusit nastavit sama metodou pokus-omyl. Chtěla bych na celý červenec omezit zbytečné online aktivity. A předběžně si to představuju takhle:

Vynechat sociální sítě. Uvažuju o nějaké zběžné návštěvě jednou za týden. Výjimka – dětský Twitter, možná Instagram, pokud by se naskytla nějaká vážně neodolatelná fotka.

Omezit vše ostatní – četbu blogů, vyřizování mailů, ale i nákupy a vyhledávání koncentrovat do několika 10-15minutových oken za den. Pokusit se vše nejdřív řešit offline. Neznámé slovo, jehož význam nepotřebuju zrovna životně nutně hned, stejně jako skutečnost, že dochází máslo, si naškrábnout do diáře a vyřídit hromadně.

Ponechat pouze operativní komunikaci s Lvíčkem na Messengeru (ale i tam přemýšlet, jestli je zrovna vážně potřeba). A po večerech produkovat kvalitní a hodnotný obsah na blog 😉

A hyn sa hukáže, jak velký jsem si na sebe upletla bič.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak všelijak a jeho autorem je quanti. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

6 komentářů u “Digitální dieta

    • Chápu velmi – já tady v okolí prakticky nemám blízké kamarádky (jediná na sídlišti je zrovna v šestinedělí) a od těch vzdálenějších mě zrovna izolují nemoci dětí, takže pro mě to bylo taky hodně důležité, proto jsem si vybrala dobu, kdy měl mít Lvíček dovolenou a já tak aspoň nějaký program i sociální interakci. Tu dovolenou teď kvůli dětským nemocem ruší, ale zkusím to i tak…

  1. Taky držím! Mně bylo nejlíp na Islandu, bohužel ke konci pobytu operátoři zrušili roaming na data:) Obecně mi přijde nejlepší jistit to dobrou četbou a pokud na tom nevisí sraz, nebo jiná nutnost, nebrat sebou telefon, když jde člověk ven.

    • Nebrat telefon ven mě nenapadlo, to zvážím – jen mám vždycky paranoidní stavy, že „se něco stane“, v dětství jsem pro tyhle případy měla telefonní kartu, ale teď je v okolí pěti kilometrů jediná funkční budka a to už by muselo bejt… 😀 ale možná jen přestat být tak nervní, trénuju zatím na cestách s košem a to jde 😉 Četba, ano, to taky byla jedna z motivací, přetékající polička s nepřečtenými knihami a časopisy. Další pozitivní působení vidím v tom, že po dni psaní na papírky si připadám mnohem víc tvůrčí – nevím, jestli je to pravda, ale je to aspoň fajn pocit 😀

      • Zkus to. Já už ho neberu – když vím, že jdeme na 2,3 hoďky po parcích a hřištích. A jsem ráda, že pak nemám zbytečný cukání mrknout na mail, přečíst si perexy atd. a místo toho si s nima hraju, protože sedět a koukat mě tím pádem nebaví. Na víc než ty 3 hod bych si to asi taky nelajzla, a ano – občas tím člověk přijde i o dobré nabídky typu, že M. končí dřív a zve na zmrzlinu. Pořád je to ale v poměru, že je lepší nechat mobil doma.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.