Z babiččina receptáře: Ořechové řezy

Slíbila jsem, že sem budu dávat babiččiny recepty. Babička je ale zcela zjevně ten člen rodiny, po kterém jsem zdědila největší bordelářství a dezorganizovanost, takže její složka s předpisy je šílený chaos. Receptů na dorty a na bábovky, například, je tam několik – a bez hlubší analýzy nebo nejlépe vyzkoušení si netroufnu nějaký publikovat.

Pár jich je ovšem nezaměnitelných, především ty na vánoční cukroví. To je ale teď trošičku mimo sezónu, takže se z toho trošičku vylžu receptem na dezert, který u nás sice počítáme mezi cukroví, ale zároveň se dělal vždycky, když přijela návštěva, a na velikonočním stole s ním určitě taky nic nezkazíte. Podle babiččiny švagrové má u nás pevné označení „Jiřinčiny řezy“.

Spodní linecké těsto:

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 20 dkg másla
  • 10 dkg cukru
  • 2 žloutky (pozn. babičky: nebo i tři žloutky)

Vrchní bílkové těstíčko:

  • 5 bílků
  • 20 dkg cukru
  • 25 dkg strouhaných oříšků

Pokud dovolíte, ocituji postup v babiččině laskavém, leč mírně chaotickém podání 🙂

„Udělá se na vále těsto, nechá odpočinout, je to těsto linecké, pak se vyválí placka na pomoučněný plech, potře se zavařeninou rybízovou, višňovou nebo malinovou, a nato se nanese opatrně těstíčko: (bílky+cukr) se ušlehá a přimíchá 25 dkg strouhaných oříšků, (kakao). Upečené, trochu prochladlé se rozkrájí na řezy. Jsou moc dobré.“

Jen doplním, že řezy se rozumí cca 2-3 centimetry na užší straně a 5-7 na širší, ale k aranžování s ostatním cukrovím lze krájet třeba i na čtverečky 🙂 Pokud budete zkoušet, ani nemusím přát dobrou chuť…

Příspěvek byl publikován v rubrice Foodblog a jeho autorem je quanti. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.