Čtenářská výzva 2023

Mno, jo. Nechtělo se mi. Poslední knížku jsem dočítala v půlce prosince, a v půlce prosince už není čas vůbec na nic mimo plánované přípravy na Vánoce. A často ani na ně. Třeba domácí Rafaelo, na které jsem optimisticky nakoupila suroviny, se prostě nestihlo ani během svátků. Salko asi vypije L ve vietnamské kávě a s kokosem posněžím terasu, nebo nevím.

No takže k té loňské výzvě.

  1. Kniha, jejíž autor nosí brýle: Nikdo není sám od Petry Soukupové.
  2. Kniha, která se odehrává v 16. století: Tajemný cizinec od Marka Twaina, na kterého jsem přišla náhodou díky Klasikomilům. Jde o jedinou další výzvu, kterou zvládám plnit: uzavřený klub na Instagramu, kde se každé čtvrtletí čte na zadané téma (buď specifikováno místně, nebo tematicky, například britská literatura či horor, vše s podmínkou prvního vydání před rokem 1950 a s několika upřesněnými autory/tituly na výběr). Tajemný cizinec byl super, šlo o to, že se v 16. století na Zemi zhmotní ďábel a ukazuje několika klukům, svým následovníkům, jak snadné je změnit něčí osud – ale když to udělá, je to většinou k horšímu, i když se to ze začátku zdálo jako záchrana.
  3. Kniha od Jane Austen nebo Stephena Kinga: Hodina děsu. Jak povídkové výbory moc nemusím a čtu je málokdy, od Kinga už je to moje druhá a tak nějak jediný způsob (vedle non-fiction O psaní), jak ho dokážu číst.
  4. Kniha, která obsahuje mapu: Novinářem v Číně od Tomáše Etzlera.
  5. Kniha, jejíž hlavní postava je alkoholik: Úsměvy smutných mužů od Josefa Formánka.
  6. Kniha od ukrajinského autora/autorky: Časodějové. Ježiš to byla pitomost. Fantasy mám ráda, ale tahle vůbec nedává smysl a všechny postavy stojí za houby. Další díly ani náhodou, Vasilku.
  7. Kniha o zakázané lásce: Po Valentýnu od Esther J. Ending, recenze viz polovýzva.
  8. Kniha, jejíž autor zemřel v roce 2022: Kopretiny pro zámeckou paní od Stanislava Rudolfa. Ospravedlnění taky viz polovýzva 😉
  9. Kniha z bazaru DatabazeKnih.cz: ta zatracená Past na štěstí. Ona je teda super, ale je to spíš cvičebnice než knížka, kterou člověk přelouská a odloží. Ale nakonec jsem přelouskala (správně, to je ta poslední, kterou jsem dotáhla až v půlce prosince – holt papír a nebeletrie…).
  10. Kniha o boji za lidská práva: Dětská otrokyně byla nakonec super, tady mě DK přivedla k něčemu, co bych si jinak nepřečetla a bylo to hodně zajímavé.
  11. Kniha, kterou nebudete číst poprvé: Medvědín od Fredrika Backmana.
  12. Kniha od začínajícího autora: Znamenitá mrtvola, prvotina Agustiny Bazterricy. (Ježiš, to jsem četla teprve letos? :D)
  13. Kniha s místností v názvu: Pokoj od Emmy Donoghue. (Furt mě mrazí.)
  14. Kniha, která je součástí série: viz polovýzva, Aristokratka pod palbou lásky, respektive My proti vám (Medvědín 2).
  15. Kniha napsaná dvěma autory: Láska a jiná slova od Christiny Lauren (Christina Hobbs a Lauren Billings). A neomlouvám se.
  16. Kniha se štítkem “tajemství” na Databázi knih: Tajemná zahrada od Frances Hodgson Burnett.
  17. Kniha, která má žlutou obálku: Za oknem – 19 spisovatelů proti Covid-19. Jako… ušlechtilý počin, ale povídky stály až na pár výjimek za houby.
  18. Kniha, jejíž děj se odehrává ve vesmíru: Artemis. Mně se teda líbila víc než Marťan, snad se někdy dostanu i ke Spasiteli, který by měl být od Weira nejlepší.
  19. Kniha, která má více než 5 cz/sk vydání: Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda.
  20. Kniha poprvé vydaná v roce 2023 (nová kniha): Vítězové (Medvědín 3).
Příspěvek byl publikován v rubrice Tak všelijak a jeho autorem je quanti. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

4 komentáře u “Čtenářská výzva 2023

    • Pokoj byl hrozně sugestivní, hlavně ta první půlka. Reálně, kdo si tohle dokáže představit? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.