Názor je jako díra

…vyvítekam. Každý ho má.

Mívala jsem ráda Twitter, dávno již tomu, než se z něj stalo X. Byli tam zajímaví lidi a aktuální zprávy mnohem dřív než v médiích.

Teď je tam žumpa. Tisíce lidí s názorem, který neváhají projevovat velmi sebejistě a sprostě.

Sebejistota, arogance a vulgarita v jednom mě irituje už od prvopočátků objevování se Zemana v médiích. Ale teprve když jste něčeho přímým svědkem, uvědomíte si, jak jsou názory, založené na papouškování pár zpráv/obrázků/videí, strašně toxické a nestojí za nic víc než ona zmíněná díra.

Včera měla B zkoušky nanečisto a L jel s kolegou na kolo. Zbyli jsme na sebe s V sami a rozhodli se projít po centru, konkrétně dojít od Zatlanky k Rudolfinu, kde měla být vystavena nová Maserati. A co čert nechtěl, zvolili jsme cestu přes most Legií.

Tam auta a příslušníci zásahovky, členové antikonfliktního týmu a na mostě protestující proti Pochodu pro život, který měl původně jít touto trasou. Viki fascinován: opravdovej zásah opravdový zásahovky.

Chvíli jsme stáli u mosteckých věží, pak nás slušně požádali, že se máme stáhnout za most, což jsme udělali. Šli jsme si stoupnout na Malostranské nábřeží směrem ke Kampě, odkud jsme viděli na most. Excitovaný Vikouš mi nedovolil odejít aspoň dvacet minut.

Neviděla jsem, co se přesně dělo na mostě. Ale vím, že video na twitteru pražských hasičů bylo zkreslené.

V jednu chvíli prostě přijeli hasiči. Nikdo nevěděl proč. Když demonstranti tvrdí, že si mysleli, že je možná budou chtít rozhánět, věřím jim. My si to mysleli taky. Takhle ráz na ráz člověk prostě hned neví, jaké pravomoci které složky IZS mají.

Během pár vteřin jim i nám došlo, že to není zásah, že prostě chtějí projet. Demonstranti se začali rozestupovat. A v tu chvíli nastoupili policajti – opravdu to celé netrvalo víc než pár desítek sekund – a poslali hasiče zpět.

Že někdo tleskal – znova, to mohlo mít několik důvodů. Úleva, že to nebyl zásah proti nim. Spokojenost, že se to rychle vyřešilo a akutní zásah nebude mít velké zpoždění.

Přes most viseli lidi na lanech. Beru, nebyla to povolená a ohlášená demonstrace (což mi přijde špatně), neměli na to právo. Ale policie o tom věděla a měla o tom podle mě dát vědět hasičům. Že je na mostě překážka. To se stane, obávám se, i z prozaičtějších důvodů.

Druhá věc. I kdyby tam ti lidi na lanech neviseli a zbytek se okamžitě rozestoupil, stejně by měli hasiči problém projet. Ústí mostu bylo zablokované policisty a jejich auty. Hasiči by měli minimálně velký problém prokličkovat a možná by bylo potřeba čekat, až se policejní vozy odsunou. Zase: v davu protestujících, přihlížejících a policistů akce minimálně na několik minut, možná desítek minut. Hasiči o tom měli být zpravení z dispečinku a vůbec se to nepokoušet projet.

Ovšem osazenstvo X má jasno: kdokoli blokuje IZS, je kretén (a horší věci).

Ostatně, mají jasno i ve spoustě dalších věcí. Každodenních problémů, morálních dilemat, mezilidských i pracovních vztahů.

Mám jich plné zuby. Protože život není jednoduchý a přímočarý. Nikdy nebyl a nikdy nebude.

Jen mě děsí, že je jich tolik.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tak všelijak a jeho autorem je quanti. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

6 komentářů u “Názor je jako díra

  1. Twitter žumpa je, to jo. Otázka je, kde by přišel k něčemu lepšímu, když se tam lidi v podstatě musej vyžvejknout na prostoru jedný ne úplně dlouhý SMS? Ono to sice nemusí nezbytně znamenat, že na sebe lidi budou sprostý, ale on se ze strohý informace tón čte blbě a tak k tý sprostotě má twitter tak nějak přirozeně blíž, než weblog, kde se člověk z jemných nuancí svých myšlenkových pochodů může vykecat v rozsahu zcela libovolnym a kudrlinkama svůj text opentlit tak, že si čtenář bude připadat jak na obláčku…
    K těm zablokovanejm hasičům jen takovej přípodotek. Tomu, že by ty lidi potleskem vyjádřili úlevu nad tim, že je ty hasiči nepřijeli spláchnout, příliš nevěřim. Oni totiž na demonstrace za timhle účelem nejezdí hasiči, PČR na to má svojí techniku. Auta jsou to v podstatě stejný, jen maj přes okna drátěný mříže a pochopitelně nejsou červeno-bílý, ale štříbrno-modro-žlutý. Nepovažuju úplně za pravděpodobný, že ti, kteří se tam před ty hasiče šli vyprsit, byli nějaký demoškoví nováčci, co neví, kdo na ně s čim tak asi může přijet. Vyloučit to samozřejmě nelze, ale za mnohem pravděpodobnější možnost považuju, že ty lidi zkrátka fakt měli prvoplánovou radost z toho, že bylo se státní složkou vyjebáno a moc nepřemejšleli o tom, že se špatnou a že by to taky třeba někde někoho mohlo stát kejhák…
    Do zpravení dispečinkem pak mohl vidle hodit úplně klidně právě ten fakt, že ta demonstrace nebyla ohlášená a povolená. Nemam páru, jakym způsobem komunikace mezi složkama IZS funguje, ale těžko chtít po švestce na mostě, aby věděl, co kdo neví na Vinohradech v hasičárně a podle toho jednal…

    • Hele, beru, možná máš s tím zatleskáním pravdu a já jsem jen takovej idealista. Ale prostě odmítám černobílej svět typu „když jedou hasiči a ty neuhneš do vteřiny, jsi kokot“, protože tam hraje roli fakt milion dalších faktorů, a to si nemyslím, že bych byla magor, co by kdy schválně blokoval hasiče. Ostatně ani na tý demošce jsem nebyla jako účastník, žejo. Jen mě žhaví, jak mají všichni krystalicky jasno, aniž by tam byli.

      Demoška nebyla ohlášená a povolená, to taky beru (a taky mi to osobně vadí, jako někomu, kdo zastává hodnoty a názory spíš týhle strany než Pochodu pro život), ale tou dobou měla ta původní jít právě tamtudy, což už snad teda hasiči ve svým dispečinku mít mohli a jednat podle toho. Nevím.

    • Zkoušela jsem Threads a je to tam podobný. Na Bluesky a Mastodon jsem asi už moc konzerva. Třeba se mi to ještě časem rozleží.

      • Threads se mi taky nelíbily. Bluesky je ale super. Navíc můžeš používat jako handle vlastní doménu. Je to v podstatě rozšíření blogu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.